Pachetul 10S - 10 servicii minime de baza - prioritar, mai ales in mediul rural

Miercuri, 1 Martie 2017

Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh s-a întâlnit ast─âzi, 1 martie a.c., la Bistri╚Ťa, cu reprezentan╚Ťii autorit─â╚Ťilor publice locale, pentru a prezenta stadiul ╚Öi perspectivele implement─ârii programului de guvernare ╚Öi al programelor gestionate de Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, Administra╚Ťiei Publice ╚Öi Fondurilor Europene (MDRAPFE).

Pachetul de servicii de baz─â (10S) este prioritar în special în mediul rural, pentru a asigura un nivel minim al calit─â╚Ťii actului administrativ în rela╚Ťia cu cet─â╚Ťenii. Conform Programului de guvernare, este vorba despre domeniile s─ân─âtate, educa╚Ťie, ap─â – canalizare, energia termic─â ╚Öi electric─â, inclusiv iluminat public, transport/drumuri, salubrizare, cultur─â, culte, locuire ╚Öi sport.

M─âsurile propuse în Programul de guvernare pentru modernizarea satului românesc vizeaz─â:

  • cre╚Öterea procentului de racordare la serviciile de ap─â de la 77% (în prezent) la 87% (pân─â în 2020);
  • cre╚Öterea procentului de racordare la serviciile de canalizare de la 34% (în prezent) la 60% (pân─â în 2020);
  • atingerea ╚Ťintei de 61% drumuri modernizate (pân─â în 2020), fa┼ú─â de circa 38% (cât avem în prezent) ╚Öi 100% ╚Öcoli cu autoriza╚Ťie de func╚Ťionare, pân─â în 2020;
  • cre╚Öterea procentului de propriet─â╚Ťi cadastrate ╚Öi înregistrate de la 40% (în prezent) la 80% locuin╚Ťe ╚Öi 100% la terenuri agricole.

Am avut deja întâlniri cu Asocia╚Ťia Comunelor din România în care am discutat ce ╚Ťine de Ministerul Dezvolt─ârii, dar ast─âzi au ap─ârut întreb─âri legate ╚Öi de alte ministere. Vom mai avea întâlniri cu membrii asocia╚Ťiei, primarii de comune din toate jude╚Ťele, la care vom invita ╚Öi reprezentan╚Ťi din Ministerul Agriculturii ╚Öi AFIR, ca s─â putem discuta punctual ceea ce ei ne semnaleaz─â cu privire la Programul Na╚Ťional de Dezvoltare Rural─â. Este un program european esen╚Ťial pentru sate ╚Öi comune, pe care îl complet─âm cu un program guvernamental - Programul Na╚Ťional de Dezvoltare Local─â”, a declarat viceprim-ministrul Sevil Shhaideh.

Vizita viceprim-ministrului în teritoriu continu─â ast─âzi, la Târgu-Mure╚Ö, ╚Öi joi, în jude╚Ťul Hunedoara. Întâlnirile sunt organizate ca r─âspuns la invita╚Ťia autorit─â╚Ťilor publice locale, pentru o mai mare predictibilitate a m─âsurilor guvernamentale, pentru a intensifica dialogul ╚Öi colaborarea între nivelul central ╚Öi local din sistemul public.