O noua initiativa guvernamentala pentru cresterea absorbtiei de fonduri europene si evitarea pierderii unor alocari

Vineri, 16 Martie 2018

O nou─â m─âsur─â pentru cre╚Öterea gradului de absorb╚Ťie a fondurilor europene ╚Öi evitarea dezangaj─ârii (pierderea unor aloc─âri de sume pe anumite Programe Opera╚Ťionale) a fost aprobat─â de Guvernul României, la propunerea Ministerului Fondurilor Europene ╚Öi Ministerului Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice.

În acest sens, s-a modificat ╚Öi completat Ordonan┼úa de Urgen┼ú─â nr. 40/2015 privind gestionarea financiar─â a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020.

Scopul modificarii este de a putea fi încheiate contracte de finan╚Ťare cu o valoare mai mare decât prevedeau aloc─ârile ini╚Ťiale din Programele Opera╚Ťionale, astfel:

In cadrul POR (Programul Opera╚Ťional Regional) vor fi încheiate contracte de finan╚Ťare cu o valoare total─â dubla fa╚Ť─â de alocarea propriu-zisa.

In ceea ce prive╚Öte POCA (Programul Opera╚Ťional Capacitate Administrativ─â) se vor putea incheia contracte a c─âror valoare total─â dep─â╚Öe╚Öte cu 50% alocarea.

Propunerea se justific─â prin faptul c─â, pentru unele apeluri lansate, au existat proiecte eligibile, de calitate, dar care nu au putut fi contractate fiindca bugetul alocat apelului respectiv nu era suficient.

O alt─â completare vine în sprijinul beneficiarilor care primesc finan┼úare sub inciden┼úa ajutorului de stat/ de minimis (de obicei organiza╚Ťii private), prin acces la prefinan╚Ťare pentru toate categoriile de cheltuieli eligibile într-o singur─â tran╚Ö─â de maximum 40 la sut─â din contribu╚Ťia public─â eligibil─â a proiectului.

Toate m─âsurile ╚Öi complet─ârile de mai sus au fost introduse cu obiectivul clar de a urgenta contractarea proiectelor astfel încât, pân─â la sfâr╚Öitul lui 2018, rata de contractare a fondurilor europene gestionate de MFE ╚Öi MDRAP s─â ajung─â la 100%.