Noi conditii contractuale pentru lucrari de infrastructura

Luni, 18 Decembrie 2017

Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, Administra╚Ťiei Publice ╚Öi Fondurilor Europene (MDRAPFE) a elaborat dou─â modele contractuale standardizate pentru contractele de lucr─âri (execu╚Ťie, respectiv proiectare ╚Öi execu╚Ťie) aferente obiectivelor de investi┼úii finan┼úate din fonduri publice.

Elaborarea ╚Öi aprobarea acestor modele înseamn─â finalizarea activit─â╚Ťilor pentru îndeplinirea condi╚Ťionalit─â╚Ťii ex-ante privind achizi╚Ťiile publice ╚Öi un mare pas înainte pentru rezolvarea problemelor care întârzie sau împiedic─â derularea proiectelor de infrastructur─â. Mul╚Ťumim institu╚Ťiilor publice, structurilor profesionale, ╚Öi tuturor partenerilor care ne-au sprijinit în elaborarea ╚Öi definitivarea acestor modele contractuale - a precizat Marius Nica, ministrul delegat pentru Fonduri Europene.

Aprobate recent prin Hot─ârâre de Guvern, modelele contractuale vor fi folosite în mod obligatoriu pentru contractele de lucr─âri finan╚Ťate din fonduri publice (nerambursabile ╚Öi/sau rambursabile) cu o valoare total─â estimat─â de minim 23.227.215 lei (pragul pentru publicarea unui anun╚Ť de atribuire în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene).

Actul normativ stabile╚Öte bazele pentru încheierea unor contracte de lucr─âri de bun─â calitate, având clauze complete ╚Öi echilibrate, utilizate pe scar─â larg─â în implementarea proiectelor interna╚Ťionale. Aceasta conduce pe de o parte la cre╚Öterea calit─â╚Ťii în procesul de achizi╚Ťie (asigurarea unei competi╚Ťii efective în faza de licita╚Ťie, condi╚Ťii de contract predictibile, participarea la procedur─â a ofertan╚Ťilor serio╚Öi, etc.), pe de alt─â parte la implementarea în condi╚Ťii optime a contractelor de lucr─âri (formele de contract deficiente, neclare sau incomplete genereaz─â probleme în derularea contractelor, blocaje ╚Öi întârzieri). Mai mult, aceste modele de contract prev─âd o modalitate internalizat─â de solu╚Ťionare a conflictelor, care nu pericliteaz─â implementarea proiectului pentru c─â solu╚Ťionarea se face în timpul derul─ârii contractului.

Reprezentan╚Ťi ai beneficiarilor, constructorilor, consultan┼úilor ╚Öi asocia┼úiilor profesionale au cerut în mod repetat MDRAPFE, în calitate de autoritate de management pentru programele care finan╚Ťeaz─â proiecte de infrastructura (POIM, POR) s─â extind─â folosirea condi╚Ťiilor contractuale standard, a╚Öa cum se practic─â ╚Öi în alte ╚Ť─âri.

Alte avantaje ale utiliz─ârii unor forme standardizate de contract, cunoscute ╚Öi acceptate atât de antreprenori, cât ╚Öi de beneficiari, sunt sc─âderea semnificativ─â a costurilor asociate preg─âtirii, negocierii ╚Öi gestion─ârii contractelor, precum ╚Öi sc─âderea riscurilor ulterioare în implementare.