Ministrul Rovana Plumb, in Malta: Trebuie sa ne asiguram, la nivelul UE, de resursele necesare continuarii politicii de coeziune si dupa 2020

Vineri, 9 Iunie 2017

I Foto I

În perioada 8-9 iunie 2017, doamna Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, a participat la reuniunea informal─â a mini┼čtrilor responsabili cu politica de coeziune UE 27, organizat─â în ora╚Öul Valletta, în cadrul pre┼čedin┼úiei malteze a Consiliului UE.

În cadrul dezbaterilor, participan╚Ťii au analizat provoc─ârile politicii de coeziune post 2020, cu accent pe cre╚Öterea eficien╚Ťei ╚Öi relevan╚Ťei acestei politici, precum ╚Öi modalit─â╚Ťile de a cre╚Öte vizibilitatea acesteia în rândul cet─â╚Ťenilor UE.

"Este esen╚Ťial s─â asigur─âm o politic─â de coeziune modern─â, puternic─â ╚Öi eficient─â, care s─â genereze o cre╚Ötere inteligent─â, incluziv─â ╚Öi durabil─â dar ╚Öi noi locuri de munc─â în toate regiunile Europei", a declarat ministrul delegat pentru Fonduri Europene.

Doamna Plumb a mai afirmat c─â "România consider─â c─â actuala structur─â general─â a politicii de coeziune ofer─â echilibrul corect între obiective ╚Öi m─âsuri ╚Öi r─âspunde celor mai importante provoc─âri economice, sociale ╚Öi de mediu pe care le întâmpin─â UE. Este important ca ╚Öi dup─â 2020 s─â se asigure resursele necesare pentru politicile stabilite prin Tratat. S-a dovedit c─â au o mare valoare ad─âugat─â la nivel european, generând cre╚Ötere economic─â ╚Öi dezvoltare unitar─â".

Ministrul român a mai ar─âtat c─â politica de coeziune trebuie tratat─â cu mai mult─â flexibilitate, pentru a putea r─âspunde nevoilor specifice fiec─ârei regiuni. A ad─âugat c─â principalele provoc─âri r─âmân conservarea ╚Öi gestionarea resurselor naturale, schimb─ârile climatice, energia verde ╚Öi eficien╚Ťa energetic─â dar ╚Öi infrastructura de transport, incluziunea social─â, reducerea declinului demografic, competitivitatea economic─â ╚Öi educa╚Ťia.

La dezbaterile din Malta au fost prezen╚Ťi doamna Corina Cre╚Ťu, comisar european pentru Politic─â Regional─â precum ╚Öi al╚Ťi reprezentan╚Ťi ai Comisiei Europene, ai Parlamentului European, Secretariatului General al Consiliului, B─âncii Europene de Investi╚Ťii, Comitetului Regiunilor ╚Öi Consiliului Municipalit─â╚Ťilor ╚Öi Regiunilor Europene.