Ministrul delegat Rovana Plumb anunta demararea proiectelor majore pentru sectorul de apa

Vineri, 7 Aprilie 2017

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene a avut, vineri, 7 aprilie, o întâlnire cu Asocia╚Ťia Român─â a Apei (ARA), institu╚Ťie care reune╚Öte to╚Ťi operatorii regionali de ap─â.

Au fost abordate problemele întâmpinate în implementarea proiectelor din perioada 2007-2013, dar ╚Öi modalit─â╚Ťile de simplificare a implement─ârii proiectelor în actuala perioad─â de programare.

Participan╚Ťii au atras aten┼úia c─â, la nivelul sectorului de ap─â, exist─â numeroase probleme legate de cofinan╚Ťarea proiectelor ╚Öi cuantumul acesteia, avizele necesare în derularea proiectelor, corelarea investi╚Ťiilor cu alte surse de finan╚Ťare, precum ╚Öi de modalitatea de gestionare a n─âmolului provenit din sta╚Ťiile de epurare.

Obiectivul întâlnirii a fost g─âsirea de solu╚Ťii rapide pentru clarificarea aspectelor care ╚Ťin de finan╚Ťarea ╚Öi transmiterea proiectelor majore c─âtre Comisia European─â.

Printre acestea se num─âr─â cele trei proiecte de investi╚Ťii noi în sectorul de ap─â, care vor fi transmise în curând Comisiei Europene pentru aprobare ┼či prin care se vor putea moderniza re╚Ťelele existente, dar ╚Öi construc╚Ťia de noi re╚Ťele ce permit accesul la ap─â ╚Öi ap─â uzat─â cet─â╚Ťenilor din jude╚Ťele Vrancea, Alba ╚Öi Hunedoara (Valea Jiului). De rezultatele lor vor beneficia 440.000 cet─â╚Ťeni.

În cadrul întâlnirii, doamna Rovana Plumb a subliniat c─â ”┼úinta noastr─â este preg─âtirea a cel pu╚Ťin 10 proiecte majore de infrastructur─â în sectorul de ap─â ╚Öi canal. Semnarea contractelor de finan╚Ťare va genera locuri de munc─â ╚Öi o calitate mai bun─â a apei potabile pentru cet─â╚Ťeni, pe de o parte, ╚Öi generarea de lucr─âri pentru firmele locale, care nu au activitate, pe de alta parte”.

Un al doilea obiectiv anun╚Ťat în cadrul întâlnirii cu operatorii de ap─â a fost semnarea, pân─â la finalul acestei luni, a celor 29 de proiecte fazate, cu o alocare eligibil─â de 800 milioane euro.

Referitor la absorb╚Ťie, ministrul Plumb a amintit c─â au fost atrase 90% din fondurile destinate sectorului de ap─â pentru perioada 2007-2013, acesta reprezentând unul dintre cele mai performante sectoare publice în ceea ce prive╚Öte fondurile europene.