Ministerul Dezvoltarii reduce chiriile pentru locuintele ANL

Joi, 23 Martie 2017

Pentru a veni în sprijinul chiria╚Öilor cu venituri mici din locuin╚Ťele construite prin Agen╚Ťia Na╚Ťional─â pentru Locuin╚Ťe (ANL), Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, Administra┼úiei Publice ┼či Fondurilor Europene (MDRAPFE) a ini╚Ťiat o procedur─â de reducere a modului de calcul a chiriilor. Prevederile sunt cuprinse în proiectul de Ordonan╚Ť─â de urgen╚Ť─â pentru modificarea ┼či completarea Legii nr. 152/1998 privind înfiin┼úarea Agen┼úiei Na┼úionale pentru Locuin┼úe.

Proiectul se afl─â în consultare public─â ╚Öi are în vedere diminuarea chiriei, deoarece sumele pl─âtite în prezent sunt considerate de chiria╚Öii ANL ca fiind mari, în condi╚Ťiile în care “Programul de construc╚Ťii locuin╚Ťe pentru tineri, destinate închirierii” se adreseaz─â tocmai tinerilor cu venituri reduse.

Proiectul legislativ prevede că nivelul maxim al chiriei nu poate depăși:

a) 10% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în func╚Ťie de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe ┼úar─â garantat în plat─â, stabilit prin hot─ârâre a Guvernului;

b) 20% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în func╚Ťie de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mare decât salariul minim brut pe ┼úar─â garantat în plat─â ┼či care nu dep─â┼če┼čte cu 100% salariul minim brut pe ┼úar─â garantat în plat─â;

c) 30% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în func╚Ťie de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mare decât 100%  din salariul minim brut pe ┼úar─â garantat în plat─â, dar nu mai mult de 5000 lei.

Observa┼úiile ┼či propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa Ministerului Dezvolt─ârii Regionale, Administra┼úiei Publice ┼či Fondurilor Europene, Bd. Libert─â┼úii, nr. 16, Latura Nord, sector 5, Bucure┼čti – Direc┼úia General─â Juridic─â, Rela┼úia cu Parlamentul ┼či Afaceri Europene, la adresa de e-mail iulia.matei@mdrap.ro sau la num─ârul de fax 0372.114.569.