MDRAPFE simplifica evaluarea, selectia si contractarea la nivelul POR

Joi, 30 Noiembrie 2017

Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, Administra╚Ťiei Publice ╚Öi Fondurilor Europene (MDRAPFE), prin Autoritatea de Management pentru Programul Opera╚Ťional Regional (AM POR) demareaz─â o nou─â serie de m─âsuri de simplificare a procesului de evaluare, selec╚Ťie ╚Öi contractare la nivelul programului.

Eforturile anterioare întreprinse de MDRAPFE pentru simplificarea procesului s-au dovedit a fi insuficiente ╚Öi am considerat c─â este necesar─â o schimbare structural─â a abord─ârii, pentru a recupera timpul pierdut, a evita riscul de dezangajare ╚Öi a cre╚Öte gradul de absorb╚Ťie a fondurilor europene.

M─âsurile propuse acum vor avea ca efecte imediate semnarea de contracte de finan╚Ťare de 40 mil. euro pentru dezvoltarea IMM-urilor ╚Öi semnarea tuturor proiectelor de finan╚Ťare a drumurilor jude╚Ťene, cu o valoare de circa 550 mil. euro, obiectiv asumat la preluarea mandatului, a declarat ministrul Marius Nica.

Cele cinci solu╚Ťii propuse se refer─â la: contractarea înaintea evalu─ârii tehnico-financiare a proiectelor admise în etapa verific─ârii conformit─â╚Ťii administrative ╚Öi eligibilit─â╚Ťii, prelungirea termenului în care beneficiarii publici pot depune documentele privind înscrierea definitiv─â a dreptului de proprietate public─â la 1 an de zile de la intrarea în vigoare a contractului de finan╚Ťare, supracontractarea pân─â la 150% pentru Axa Prioritar─â 4 a POR (”Sprijinirea dezvolt─ârii urbane durabile”), verificarea lunar─â pe baz─â de e┼čantion a documenta┼úiilor de contractare, respectiv verificarea prin e┼čantion în etapa de contractare a documentelor care atest─â drepturile asupra imobilelor care fac obiectul proiectelor.

Solicitan╚Ťii care sunt viza╚Ťi de aceste m─âsuri au obliga╚Ťia s─â transmit─â în maxim un an de la semnarea contractului de finan╚Ťare anumite documente actualizare, cerute ini╚Ťial în etapa de pre-contractare (ce se derula dupa evaluarea tehnico-financiar─â). De asemenea, ace╚Ötia vor lansa procedurile de achizi╚Ťie public─â în cadrul proiectelor cu clauz─â de reziliere (în eventualitatea nesemn─ârii contractului de finan╚Ťare).

Detalii despre solu╚Ťiile propuse de MDRAPFE se g─âsesc în documentul ata╚Öat.