MDRAPFE isi continua activitatea in conditii normale, fara sincope: 9500 de proiecte de investitii locale isi gasesc finantarea prin PNDL 2

Vineri, 16 Iunie 2017

Ast─âzi, 16 iunie a.c., începe oficial Programul Na╚Ťional de Dezvoltare Local─â (PNDL) etapa a doua, fiind încheiat─â analiza de specialitate cu privire la aloc─ârile de fonduri din cadrul programului, iar ordinele de finan╚Ťare pentru fiecare jude╚Ť sunt în curs de semnare.

A doua etap─â a PNDL finan╚Ťeaz─â 9.500 de obiective de investi╚Ťii, din care 2.500 de cre╚Öe ╚Öi gr─âdini╚Ťe, 2.000 de ╚Öcoli ╚Öi 5.000 de alte obiective (din toate domeniile eligibile). Pentru aceste investi╚Ťii sunt alocate fonduri în valoare de 30 de miliarde de lei credite de angajament.

Programul este structurat pe trei componente: modernizarea satului românesc, regenerarea urban─â a municipiilor ┼či ora┼čelor, respectiv infrastructura la nivel jude┼úean.

Activitatea Ministerului Dezvolt─ârii Regionale, Administra╚Ťiei Publice ╚Öi Fondurilor Europene (MDRAPFE) se desf─â╚Öoar─â in aceste zile, tensionate din punct de vedere politic, f─âr─â sincope. Astfel, ieri au fost semnate contracte de finan╚Ťare prin Programul Opera╚Ťional Regional (POR) pentru trei proiecte de modernizare a infrastructurii rutiere de importan╚Ť─â regional─â, în valoare total─â de 203.416.106,13 lei. La nivelul comisiilor de specialitate, au continuat discu╚Ťiile cu reprezentan╚Ťii Comisiei Europene pentru îndeplinirea condi╚Ťionalit─â╚Ťilor în vederea acceler─ârii absorb╚Ťiei fondurilor europene ╚Öi, nu în ultimul rând, ast─âzi a fost finalizat─â analiza proiectelor depuse de beneficiari pentru finan╚Ťare prin PNDL2.

Se definesc ca beneficiari ai PNDL unit─â╚Ťile administrativ-teritoriale, reprezentate de autorit─â╚Ťile administra╚Ťiei publice locale, ale c─âror propuneri de finan╚Ťare au fost aprobate de MDRAPFE, pe baza solicit─ârilor de finan╚Ťare transmise. Prioritizarea proiectelor incluse la finan╚Ťare prin PNDL s-a f─âcut în urma analizei interne de specialitate a peste 13.000 de solicit─âri prin corelarea tuturor surselor de finan╚Ťare (fonduri europene, programe guvernamentale) ╚Öi aplicarea criteriilor stabilite prin HG nr. 624/2015, astfel încât resursele financiare alocate s─â fie repartizate echilibrat pe jude╚Ťe.

„În acest moment este important ca aceast─â criz─â politic─â s─â se încheie cât mai repede pentru ca noul Guvern s─â-╚Öi intre în atribu╚Ťii ╚Öi proiectele majore, inclusiv PNDL 2, s─â fie rapid aplicate. Semnarea ordinelor de finan╚Ťare reprezint─â un prim pas în vederea implement─ârii proiectelor. Orice zi care trece f─âr─â un guvern legitim pune în pericol demararea lucr─ârilor ce rezolv─â probleme vitale pentru mii de localit─â╚Ťi. Primarii a╚Öteapt─â s─â încheie contracte pentru ca problemele comunit─â╚Ťilor nu mai pot fi amânate”, a declarat Sevil Shhaideh, ministru demisionar al MDRAPFE.

PNDL este un program de finan╚Ťare multianual ╚Öi are ca obiectiv general echiparea unit─â┼úilor administrativ-teritoriale cu toate dot─ârile tehnico-edilitare necesare pentru a cre╚Öte atractivitatea climatului investi╚Ťional al localit─â╚Ťilor din România. Programul finan╚Ťeaz─â proiecte diverse, de infrastructur─â educa┼úional─â, de s─ân─âtate ┼či de mediu, sportiv─â, social-cultural─â ┼či turistic─â, administrativ─â ┼či de acces la c─âile de comunica┼úie.

Fondurile alocate de minister în cadrul PNDL sunt surse de finan╚Ťare complementare pentru bugetele locale. Finan╚Ťarea proiectelor se asigur─â din transferuri alocate bugetelor locale, de la bugetul de stat, aprobate cu aceast─â destina┼úie în bugetul MDRAPFE, din fonduri prev─âzute în bugetele locale cu aceast─â destina┼úie ╚Öi din alte surse legal constituite.

* * *

Etapa I a programului o constituie obiectivele de investi┼úii aflate în finan┼úare la data de 31 decembrie 2016.

Etapa a II-a a fost instituit─â prin OUG nr. 6/2017 pentru modificarea ┼či completarea unor acte normative, precum ┼či pentru stabilirea unor m─âsuri privind realizarea investi┼úiilor finan┼úate din fonduri publice.

Obiective de investiţii

Obiectivele de investi┼úii care pot fi finan┼úate în cadrul programului trebuie s─â vizeze lucr─âri de realizare / extindere / reabilitare / modernizare, respectiv dotare, pentru unul dintre urm─âtoarele domenii specifice:

• sisteme de alimentare cu ap─â ┼či sta┼úii de tratare a apei;

• sisteme de canalizare ┼či sta┼úii de epurare a apelor uzate;

• unit─â┼úi de înv─â┼ú─âmânt preuniversitar, respectiv: gr─âdini┼úe, ┼čcoli generale primare ┼či gimnaziale, licee, grupuri ┼čcolare, colegii na┼úionale, ┼čcoli profesionale, ┼čcoli postliceale, unit─â┼úi de înv─â┼ú─âmânt special de stat;

• unit─â┼úi sanitare;

• drumuri publice clasificate ┼či încadrate, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, ca drumuri jude┼úene, drumuri de interes local, drumuri comunale ┼či/sau drumuri publice din interiorul localit─â┼úilor;

• poduri, pode┼úe sau pun┼úi pietonale;

• obiective culturale de interes local, respectiv biblioteci, muzee, centre culturale multifunc┼úionale, teatre;

• platforme de gunoi;

• pie┼úe publice, comerciale, târguri, oboare;

• modernizarea bazelor sportive;

• sediile institu┼úiilor publice ale autorit─â┼úilor administra┼úiei publice locale, precum ┼či a institu┼úiilor publice din subordinea acestora;

• infrastructura turistic─â dezvoltat─â de autorit─â┼úile publice locale ca instrument de punere în valoare a poten┼úialului turistic local, pentru obiectivele de investi┼úii aflate în proprietatea public─â sau privat─â a unit─â┼úilor administrativ-teritoriale sau în administrarea acestora.