Manastirile Zamfira si Probota vor fi reabilitate din fonduri europene

Joi, 5 Octombrie 2017

Doamna Rovana Plumb, ministru delegat pentru fonduri europene, a semnat contractul de finan╚Ťare pentru proiectul „Consolidare, restaurare, conservare ╚Öi punere în valoare arhitectural─â ╚Öi pictura mural─â a Bisericii Mari a M─ân─âstirii Zamfira, jude╚Ťul Prahova – executat─â a fresco de Nicolae Grigorescu”.

În valoare de aproape 20 milioane lei, cu o durat─â de implementare de 45 luni, proiectul este finan╚Ťat din Programul Opera╚Ťional Regional 2014-2020, Axa prioritar─â 5 - Îmbun─ât─â╚Ťirea mediului urban ╚Öi conservarea, protec╚Ťia ╚Öi valorificarea durabil─â a patrimoniului cultural.

Proiectul î╚Öi propune restaurarea si consolidarea obiectivului de patrimoniu Biserica „În─âl╚Ťarea Domnului” ╚Öi „Sfântul Nifon”, parte component─â din ansamblul M─ân─âstirea Zamfira, precum ╚Öi punerea în valoare a acestuia, contribuind astfel ╚Öi la impulsionarea dezvolt─ârii comunei Lip─âne╚Öti din jude╚Ťul Prahova, prin cre╚Öterea num─ârului de turi╚Öti în zon─â.

Totodat─â, ministrul pentru fonduri europene a semnat ╚Öi contractul de finan╚Ťare pentru proiectul „Restaurarea patrimoniului cultural la M─ân─âstirea Probota, din jude╚Ťul Suceava”, în valoare total─â de aproape 22,7 milioane lei. Lucr─ârile se vor derula timp de 3 ani ╚Öi se vor finaliza prin punerea în valoare a patrimoniului cultural din satul Probota, jude╚Ťul Suceava, prin reabilitarea complexului monahal declarat monument istoric.

Informa╚Ťii suplimentare:

A╚Öez─âmântul monahal Zamfira este situat în lunca din stânga râului Teleajen, pe ╚Öoseaua paralel─â cu Drumul Na╚Ťional 1A, la aproximativ 15 km de Ploie╚Öti ╚Öi a fost ctitorit de arhimandritul Eftimie, stare╚Ť al M─ân─âstirii Ghighiu, la jum─âtatea secolului al XIX-lea. Acest complex monahal cuprinde dou─â biserici: biserica veche, numit─â ╚Öi "biserica mic─â", situat─â în cimitir ╚Öi "biserica mare", situat─â chiar în incint─â. M─ân─âstirea Zamfira are dou─â hramuri: În─âl╚Ťarea Domnului ╚Öi Sfântul Ierarh Nifon.

M─ân─âstirea Probota este un l─âca╚Ö de cult ortodox, construit în anul 1530, în satul Probota din jude╚Ťul Suceava, de c─âtre domnitorul Petru Rare╚Ö. Biserica m─ân─âstirii are hramul Sfântul Nicolae. În perioada 1522-1667 m─ân─âstirea a îndeplinit rolul de necropol─â domneasc─â a Moldovei, aici aflându-se mormintele domnitorilor Petru Rare╚Ö (1527-1538, 1541-1546) ╚Öi ╚śtefan Rare╚Ö (1551-1552), al Doamnei Elena Rare╚Ö ╚Öi ai altor membri ai familiei domnitoare a Moldovei. În anul 2015 a fost inclus─â pe Lista monumentelor istorice din jude╚Ťul Suceava, având codul de clasificare SV-II-a-A-05592.

Despre POR:

Programul Opera╚Ťional Regional (POR) 2014-2020 este unul dintre programele opera╚Ťionale implementate în România, cofinan╚Ťate din fondurile europene structurale ╚Öi de investi╚Ťii ┼či gestionate de Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, Administra╚Ťiei Publice ┼či Fondurilor Europene (MDRAPFE), în calitate de Autoritate de Management.