POR - Peste 18 milioane de euro pentru persoanele cu dizabilitati, prin doua noi apeluri de proiecte

Miercuri, 31 Mai 2017

Proiectele destinate persoanelor cu dizabilit─â╚Ťi pot ob╚Ťine cofinan╚Ťare din fonduri nerambursabile, prin Programul Opera╚Ťional Regional 2014-2020, gestionat de Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, Administra╚Ťiei Publice ╚Öi Fondurilor Europene, în calitate de autoritate de management a programului. Proiectele se pot depune începând cu data de 01.07.2017, ora 00.00. Cererile de finan╚Ťare vor putea fi transmise pân─â la data de 31.12.2017, ora 24,00, ca urmare a lans─ârii celor dou─â noi apeluri de proiecte, cu un buget total de 18,87 milioane euro.

Ambele apeluri privesc acela╚Öi tip de opera╚Ťiune, POR/8/8.1/8.3/B/1 Grup vulnerabil persoane cu dizabilit─â╚Ťi si POR/8/8.1/8.3/B - Grup vulnerabil persoane cu dizabilit─â╚Ťi, îns─â sunt dedicate unor zone diferite, cu bugete distincte. Astfel:

Apelul POR/8/8.1/8.3/B/1 Grup vulnerabil persoane cu dizabilit─â╚Ťi se adreseaz─â întregului teritoriu na╚Ťional, mai pu╚Ťin dou─â regiuni: regiunea de dezvoltare Bucure╚Öti-Ilfov, care se încadreaz─â la regiuni dezvoltate, ╚Öi aria eligibil─â a instrumentului Investi╚Ťii Teritoriale Integrate (ITI) Delta Dun─ârii, care are alocat buget distinct. Apelul na╚Ťional are un buget alocat de 16,65 mil euro, din care 14,15 milioane reprezint─â alocare FEDR ╚Öi 2,5 milioane euro contribu╚Ťie na╚Ťional─â (2,17 milioane de la bugetul de stat ╚Öi 0,33 milioane euro - cofinan╚Ťarea asigurat─â de beneficiari).

Apelul POR/8/8.1/8.3/B/ITI Grup vulnerabil persoane cu dizabilit─â╚Ťi se adreseaz─â, pentru acela╚Öi tip de proiecte, zonei eligibile ITI Delta Dun─ârii. Alocarea financiar─â este de 2,328 milioane euro, din care 1,978 milioane euro, reprezint─â finan╚Ťare din FEDR ╚Öi 0,349 milioane euro – contribu╚Ťia na╚Ťional─â (0,303 milioane euro de la bugetul de stat ╚Öi 0,046 milioane euro cofinan╚Ťare de la beneficiari).

Cele dou─â apeluri finan╚Ťeaz─â proiecte prin care sunt construite locuin╚Ťe protejate ╚Öi centre de zi pentru persoanele cu dizabilit─â╚Ťi. Este vorba despre persoanele dezinstitu╚Ťionalizate, care provin din centrele rezidentiale pentru persoane cu dizabilitati de tip vechi, cu capacitate mare ╚Öi foarte mare, de peste 120 de locuri. M─âsura va contribui la înlocuirea, treptat─â, a vechiului sistem, institu╚Ťionalizat, de protec╚Ťie social─â, cu unul mai modern ╚Öi care asigur─â cre╚Öterea nivelului de trai a beneficiarilor de servicii de protec╚Ťie social─â. Noul sistem favorizeaz─â crearea cadrului pentru o via╚Ť─â independent─â ╚Öi pentru o mai bun─â integrare în comunitate a acestor tipuri de beneficiari.

Beneficiarii eligibili sunt direc╚Ťiile generale de asisten╚Ť─â social─â ╚Öi de protec╚Ťie a copilului, singure sau în parteneriat cu una sau mai multe dintre urm─âtoarele: unit─â╚Ťi administrativ-teritoriale, organiza╚Ťii neguvernamentale sau unit─â╚Ťi de cult.

Valoarea minim─â eligibil─â a unui proiect este de 200.000 euro, iar valoarea maxim─â eligibil─â a unui proiect porne╚Öte de la 513.000 euro (în cazul pachetului minim format din trei obiective de investi╚Ťii: 2 locuin╚Ťe ╚Öi 1 centru de zi) ╚Öi ajunge la cel mult 923.000 euro, în cazul pachetului de maxim 5 obiective de investi╚Ťii (cel mult 4 locuin╚Ťe protejate ╚Öi un centru de zi).

Depunerea cererilor de finan╚Ťare se face utilizând sistemul electronic - aplica╚Ťia MY SMIS.

Apelurile sunt de tip necompetitiv.

Apelurile se încadreaz─â în Axa prioritar─â 8 Dezvoltarea infrastructurii de s─ân─âtate ┼či sociale, Prioritatea de Investi╚Ťii 8.1, Obiectivul Specific 8.3 Cre╚Öterea gradului de acoperire cu servicii sociale. Ghidurile specifice au fost publicate pe site-ul programului ╚Öi con╚Ťin detalii despre specificitatea proiectelor, modalitatea de completare ╚Öi de depunere a cererii de finan╚Ťare, condi╚Ťii de eligibilitate, criterii de evaluare, o descriere a etapelor de verificare, evaluare, contractare a proiectelor, instruc╚Ťiuni de completare a Cererii de finan╚Ťare de c─âtre solicitan╚Ťi. De la publicarea ghidurilor pân─â la deschiderea apelului este prev─âzut─â o lun─â, perioad─â alocat─â beneficiarilor pentru a preg─âti depunerea proiectelor.