Intrevederea viceprim-ministrului Sevil Shhaideh cu ambasadorul Republicii Federale Germania, E.S. Cord Meier-Klodt

Marti, 22 August 2017

I Galerie foto I

Doamna viceprim-ministru Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale, administraţiei publice şi fondurilor europene, a primit astăzi, 22 august a.c., vizita E.S. Cord Meier-Klodt, ambasadorul Republicii Federale Germania.

În cadrul întâlnirii, viceprim-ministrul Shhaideh a arătat că relaţia cu Germania este de importanţă strategică pentru România și că aprofundarea dialogului şi a cooperării dintre cele două țări constituie o prioritate pentru noi. Ministrul dezvoltării și-a manifestat disponibilitatea pentru susţinerea reciprocă pe teme de interes, atât în cadrul UE, cât şi în plan regional şi internaţional. Cooperarea între cele două țări are la bază preocuparea constantă de a menține o relaţie cât mai pragmatică şi funcţională, pe toate planurile, bazată pe încredere reciprocă şi predictibilitate.

Ambasadorul Meier-Klodt şi-a exprimat mulţumirea faţă de excelentele relaţii bilaterale şi de poziţia Germaniei ca partenerul comercial numărul 1 al României. Domnia sa și-a manifestat interesul în domenii strategice de cooperare, în special infrastructura, educaţia și formarea profesională, domenii care pot oferi oportunităţi economice regiunilor mai puţin dezvoltate ale României şi le pot face mai atractive pentru investiţii. Ambasadorul Meier-Klodt şi-a manifestat întreaga disponibilitate de a-și concentra eforturile în special către astfel de obiective strategice.

* * *

Anul 2017 are o încărcătură simbolică aparte pentru relația româno-germană – pe 21 aprilie s-au împlinit 25 de ani de la semnarea Tratatului bilateral privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa. De asemenea, tot anul acesta sărbătorim 50 de ani de la re-stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Germania, precum și 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.

Cooperare economică

(sursa: www.mae.ro)

Germania este primul partener comercial al României, cu care se derulează 1/5 din volumul comerțului exterior al României. De asemenea, Germania este al treilea investitor în economia românească, cu 4,557 mld. euro, respectiv 11,5% din totalul investițiilor. Pe parcursul ultimilor 5 ani se menține trendul ascendent al schimburilor comerciale bilaterale, cu o medie de creștere de circa 10-11%/an, în privința exporturilor românești realizându-se creșteri medii anuale similare (10-11% /an).