Intalnire intre ministrul delegat Rovana Plumb si Marianne Thyssen, comisar european pentru Ocupare, Afaceri Sociale si Incluziune

Joi, 12 Octombrie 2017

Miercuri, 11 octombrie a.c., Rovana Plumb, ministru delegat pentru Fonduri Europene, s-a întâlnit cu Marianne Thyssen, comisar european pentru Ocupare, Afaceri Sociale ╚Öi Incluziune. Discu╚Ťiile au vizat implementarea în România a programelor aferente Fondului Social European 2014-2020 – cea mai semnificativ─â resurs─â financiar─â european─â privind politicile de sus╚Ťinere pentru capitalul uman.

"Investi╚Ťia în oameni este cea mai important─â investi╚Ťie pe care o putem face pentru a r─âspunde nevoilor viitoare ale pie╚Ťei muncii ╚Öi, din acest punct de vedere, ne-am concentrat pe lansarea, prin Programul Opera╚Ťional Capital Uman, a cât mai multor linii de finan╚Ťare dar ╚Öi pe semnarea contractelor de finan╚Ťare", a afirmat la reuniune ministrul delegat pentru Fonduri Europene.

Comisarul european Thyssen a subliniat, la rândul s─âu, nevoia contur─ârii unor politici integrate, în a╚Öa fel încât s─â existe o Europ─â în care to╚Ťi vor avea un loc de munc─â: "Avem nevoie de investi╚Ťii în capitalul uman ╚Öi de un ritm mai accelerat la nivelul Statelor Membre a implement─ârii unor politici mai bine ╚Ťintite, care s─â duc─â la o mai bun─â convergen╚Ť─â economic─â ╚Öi social─â în UE".

În cursul întâlnirii, participan╚Ťii au analizat evolu╚Ťia apelurilor de finan╚Ťare ╚Öi contract─ârii fondurilor, partea român─â subliniind c─â au fost lansate apeluri de aprox. 18,7 miliarde euro, echivalentul a 67% din alocarea total─â aferenta programelor gestionate de MDRAPFE.

În ceea ce prive╚Öte Fondul Social European, coordonat de comisarul Marianne Thyssen, reprezentan╚Ťii MDRAPFE au ar─âtat c─â, prin Programul Opera╚Ťional Capital Uman, au fost lansate spre consultare, pân─â la finalul lunii septembrie, 35 de Ghiduri ale Solicitantului în valoare de 2,16 mld Euro. De asemenea, au fost lansate 28 de apeluri de proiecte, dintre care 15 apeluri, în valoare de 1,42 mld. Euro (28% din alocarea total─â a Programului) au fost lansate numai în cursul anului 2017.

La reuniune au mai luat parte ╚Öi Excelen╚Ťa sa Angela Cristea, ╚Öefa Reprezentan╚Ťei Comisiei Europene în România, doamna Cendrine De Buggenoms, ╚Öef de unitate DG Ocupare, precum ╚Öi secretarii de stat în MDRAPFE Mihaela Toader ╚Öi Dan Paxino.