Inspectoratul de Stat in Constructii va intensifica actiunile de verificare in spitale, scoli si gradinite

Marti, 19 Septembrie 2017

Pentru a preveni apari┼úia unor situa┼úii precum cele de zilele trecute, ca urmare a fenomenelor meteorologice, Inspectoratul de Stat în Construc┼úii (ISC) a decis intensificarea, la nivel na┼úional, a ac┼úiunilor de verificare a disciplinei în construc┼úii, cu prec─âdere în cazul cl─âdirilor de interes public (spitale, ┼čcoli, gr─âdini┼úe).

Astfel, ISC va verifica în permanen┼ú─â calitatea construc┼úiilor, a conformit─â┼úii materialelor folosite pentru realizarea acestora ┼či a respect─ârii disciplinei în construc┼úii la nivelul întregii ┼ú─âri. Scopul controalelor efectuate de ISC nu este neap─ârat cel de a sanc┼úiona, ci, în primul rând, de a remedia deficien┼úele constatate, astfel încât s─â se evite evenimentele nedorite, iar siguran┼úa cet─â┼úenilor s─â nu fie pus─â în pericol.

În acest sens, Inspectoratul de Stat în Construc┼úii colaboreaz─â cu autorit─â┼úile administra┼úiilor publice locale, al c─âror rol este de a elabora politicile la nivel local privind dezvoltarea urbanistic─â a unit─â┼úilor administrativ-teritoriale administrate ┼či de a supraveghea respectarea disciplinei în construc┼úii de c─âtre to┼úi factorii (investitori, dirigin┼úi de ┼čantier, proiectan┼úi, verificatori de proiecte, executan┼úi, responsabili tehnici cu execu┼úia, exper┼úi tehnici, laboratoare de analize ┼či încerc─âri în construc┼úii, produc─âtori de materiale ┼či produse pentru construc┼úii etc.).

Ca urmare a fenomenelor meteorologice care au avut loc în ultimele zile în ┼úar─â, ISC, având func┼úia de sprijin în Comitetul pentru situa┼úii de urgen┼ú─â, s-a implicat activ în gestionarea situa┼úiilor survenite, atât în procesul de evaluare a pagubelor, cât ┼či pentru punerea în siguran┼ú─â a construc┼úiilor avariate.

Astfel, în jude┼úele afectate, ISC a pus la dispozi┼úie toate resursele solicitate pân─â în prezent (24 inspectori ┼či 7 ma┼čini pentru deplasarea în teren) ┼či va r─âspunde prompt solicit─ârilor ulterioare de acest fel. De asemenea, ISC particip─â în comisiile mixte de validare a pagubelor, în jude┼úele în care au început deja activit─â┼úile de evaluare a efectelor calamit─â┼úilor produse (Timi┼č, Arad, Cara┼č Severin, Hunedoara).

Sursa: Comunicat ISC