Fonduri nerambursabile, in valoare de 90,6 milioane de lei, aprobate pentru 11 localitati din judetul Braila

Luni, 12 Iunie 2017

Patru tronsoane de drum jude╚Ťean, care deservesc 11 localit─â╚Ťi din jude╚Ťul Br─âila, vor fi modernizate printr-un proiect finan╚Ťat din fonduri europene, prin Programul Opera╚Ťional Regional (POR).

Contractul de finan╚Ťare a fost semnat ast─âzi, 12 iunie a.c., de doamna viceprim-ministru Sevil Shhaideh, ministrul dezvolt─ârii regionale, administra┼úiei publice ┼či fondurilor europene. Este al ╚Öaselea contract de finan┼úare cu fonduri europene pentru îmbun─ât─â╚Ťirea infrastructurii rutiere de importan╚Ť─â regional─â (axa prioritar─â 6 a programului).

Drumul vizat se desf─â╚Öoar─â pe teritoriul administrativ al jude╚Ťului Br─âila, pe o lungime de 61,12 km, va asigura conectivitate direct─â la coridorul de transport TEN-T Br─âila–Buz─âu ╚Öi traverseaz─â urm─âtoarele localit─â╚Ťi: Gulianca, Ariciu, Mihail Kog─âlniceanu, Boarca, Racovi╚Ťa, Custura, Gr─âdi╚Ötea, Sute╚Öti, Ianca, Bordei Verde, Viziru.

„Exist─â proiecte ce pot fi duse la bun sfâr╚Öit doar în parteneriat ╚Öi m─â bucur s─â v─âd c─â acest model se extinde la nivelul administra╚Ťiei publice locale. Investi╚Ťia care a primit finan╚Ťare ast─âzi este implementat─â în parteneriat de consiliul jude╚Ťean Br─âila, ora╚Öul Ianca ╚Öi cele 7 comune beneficiare ale proiectului. Este estimat c─â acest drum modernizat va deservi cei peste 33.000 de locuitori, peste 1.200 de agen╚Ťi economici, 56.000 de turi╚Öti caza╚Ťi anual, în medie, în zon─â ╚Öi pe cei afla╚Ťi în tranzit”, a declarat doamna Shhaideh.

Valoarea total─â a investi┼úiei este de 93.490.037,84 lei, din care valoarea finan┼ú─ârii nerambursabile alocate de MDRAPFE - AM POR este de 90.649.995,92 lei (reprezentând 98% din valoarea eligibil─â a proiectului).

* * *

În Programul de Guvernare sunt prev─âzute, prin intermediul Programului Opera╚Ťional Regional, 8.25 de miliarde de euro pentru îndeplinirea unor obiective precum: • 3.000 de IMM-uri sprijinite pentru construc╚Ťia/modernizarea ╚Öi extinderea spa╚Ťiului de produc╚Ťie/servicii IMM, inclusiv dotare cu instala╚Ťii, echipamente (inclusiv sisteme IT), utilaje, ma╚Öini, inclusiv noi tehnologii; • peste 100.000 gospod─ârii reabilitate termic; • peste 45 monumente istorice reabilitate; • 3 spitale regionale nou construite; • 122.000 de elevi, studen┼úi care vor beneficia de infrastructura educa┼úional─â modernizat─â; • peste 5,76 milioane de hectare cadastrate; • 2.100 km de drumuri jude╚Ťene modernizate pentru 1 milion de cet─â╚Ťeni; • 280 de ambulatorii ┼či 35 de unit─â┼úi de primiri urgen┼úe reabilitate/modernizate/extinse; • peste 270.000 de persoane care vor beneficia de construc╚Ťia/reabilitarea/ modernizarea/extinderea/dotarea centrelor comunitare integrate socio-medicale.