EURO 2020: au fost aprobati indicatorii tehnico-economici pentru stadionul Giulesti

Joi, 12 Aprilie 2018

Guvernul a aprobat, în ┼čedin┼úa de ast─âzi, indicatorii tehnico-economici pentru consolidarea ╚Öi modernizarea stadionului Giule╚Öti „Valentin St─ânescu”, realizat de Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice, prin Compania Na┼úional─â de Investi┼úii „C.N.I.” - S.A.

Actul normativ este necesar întrucât stadionul a fost declarat (prin HG nr. 232/2017 pentru modificarea ┼či completarea HG nr. 1093/2013), al─âturi de Steaua, Arcul de Triumf ┼či Dinamo, de interes public ┼či de importan┼ú─â na┼úional─â pentru organizarea, la Bucure╚Öti, a unor meciuri din cadrul Turneului final al Campionatului European de Fotbal 2020.

În urma lucr─ârilor de modernizare ┼či consolidare, stadionul Giule┼čti va avea o capacitate total─â de 14.000 de locuri pentru spectatori (dintre care 75 de locuri rezervate persoanelor cu dizabilit─â┼úi) ┼či o suprafa┼ú─â desf─â┼čurat─â de 40.491 mp. Durata de realizare a obiectivului este de 21 de luni, iar valoarea total─â a investi┼úiei este de 121,13 milioane de lei, finan┼úarea fiind asigurat─â de la bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra┼úiei Publice ╚Öi Ministerului Transporturilor (acesta din urm─â fiind, prin Clubul Sportiv Rapid, ┼či beneficiarul obiectivului de investi┼úii).

* * *

Una dintre condi╚Ťiile asumate de c─âtre Guvernul României, prin dosarul de candidatur─â depus la sediul UEFA, în 26 aprilie 2014, a fost aceea de a asigura, înaintea fiec─ârui meci, pentru fiecare dintre cele opt echipe participante, câte o facilitate de antrenament corespunz─âtoare (distinct─â de stadionul oficial).

Astfel, conform regulamentelor UEFA privind infrastructura stadioanelor participante la competi╚Ťie, condi╚Ťiile gazonului ╚Öi ale vestiarelor trebuie s─â fie similare celor oficiale, iar incinta trebuie s─â asigure un grad de siguran╚Ť─â suficient─â ╚Öi s─â nu permit─â spionarea antrenamentelor, fiind, prin urmare, preferabile stadioanele acoperite ╚Öi închise perimetral. Întrucât organizarea EURO 2020 la Bucure╚Öti reprezint─â o mare oportunitate de a ridica nivelul infrastructurii în general ╚Öi a infrastructurii sportive în particular, cele 4 arene vor fi modernizate ┼či transformate în stadioane de fotbal de categoria a IV-a, conform Regulamentului UEFA privind infrastructura stadionului.

Aceste facilit─â╚Ťi de antrenament trebuie s─â fie date în func╚Ťiune anterior începerii campionatului, pentru a permite inspectarea de c─âtre delega╚Ťia oficial─â ╚Öi omologarea acestora drept conforme cu cerin╚Ťele competi╚Ťiei. În eventualitatea identific─ârii unor neconformit─â╚Ťi, trebuie s─â existe o perioad─â suficient─â de timp pentru remedieri.