Dialog pe tema pregatirii Romaniei pentru BREXIT

Miercuri, 13 Septembrie 2017

In continuarea demersurilor inițiate de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) privind lansarea consultărilor publice, MDRAPFE a organizat miercuri, 13 septembrie 2017, de la ora 11.00, dezbaterea cu tema România în contextul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană (BREXIT).

La dezbatere au participat reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social, Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE), ai organizaților sindicale şi patronale, precum şi ai structurilor asociative ale administraţiei publice locale.

Reuniunea a fost condusă de domnul Virgil–Alin Chirilă, secretar de stat în cadrul MDRAPFE.

Subiectul dezbaterii l-a reprezentat discutarea documentului „Axele strategice de acțiune a Guvernului României în contextul procesului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană”, elaborat sub coordonarea Ministerului Afacerilor Externe, cu sprijinul tuturor ministerelor de linie. Rolul principal al documentului este acela de a evalua impactul BREXIT asupra României, de a defini obiectivele și de a prezenta modalitățile de valorificare a oportunităților oferite de acest context.

* * *

MDRAPFE a organizat dezbaterea în calitate de membru al Consiliului inter-ministerial pentru Brexit. Consiliul oferă liniile politice pentru definirea pozițiilor României în cadrul acestui proces. Acest Consiliu este condus de primul-ministru și coordonat de ministrul delegat pentru afaceri europene, iar din componența lui fac parte mai multe ministere.

Mecanismul inter-ministerial destinat fundamentării mandatului general și a mandatelor sectoriale ale României și urmăririi procesului de negociere a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost instituit prin Memorandumul adoptat de Guvern în ședința din 22 martie a.c.