Cooperare Romania-Bulgaria 2014-2020- se lanseaza al treilea apel de proiecte!

Vineri, 31 Martie 2017

Comitetul de monitorizare a Programului de cooperare teritorial─â INTERREG V-A România-Bulgaria, reunit pe data de 30 martie, la C─âl─âra╚Öi, a decis lansarea celui de-al treilea apel de proiecte, cu un buget total de 109,5 milioane de euro (din care 93 de milioane de euro sunt aloca╚Ťi din Fondul European de Dezvoltare Regional─â-FEDR).

Sunt eligibile pentru finan╚Ťare proiecte în domeniile: transport, protec╚Ťia mediului ╚Öi turism ╚Öi cele care abordeaz─â riscuri specifice (sisteme de gestionare a dezastrelor) (axele prioritare 1, 2 ╚Öi 3). Ghidul Aplicantului va fi publicat în curând în site-ul web al programului.

Specific pentru acest apel este abordarea în dou─â etape, în conformitate cu recomand─ârile Comisiei Europene, depunerea proiectelor urmând s─â fie realizat─â exclusiv electronic, prin sistemul E-MS.

De asemenea, acest apel se adreseaz─â indicatorilor dificil de atins ┼či are la baz─â alocarea financiar─â disponibil─â dup─â selectarea proiectelor în cadrul primului apel de proiecte.

Celelalte puncte de pe agenda reuniunii Comitetului de Monitorizare au vizat reevaluarea a 3 proiecte depuse în cadrul celui de al doilea apel de proiecte, modific─âri bugetare ale proiectelor identificate în etapa de pre-contractare ╚Öi selec┼úia a 4 proiecte de pe lista de rezerv─â care au ob┼úinut punctaje de peste 65 de puncte, pentru a contribui astfel la atingerea indicatorilor în dificultate.

Programul se implementeaz─â într-un ritm accelerat ┼či constant, pân─â în prezent fiind lansate dou─â apeluri de proiecte: primul a fost lansat pe 26 martie 2015, pentru primele 3 axe - transport, mediu ┼či turism, riscuri; al doilea apel a vizat axele 4 ┼či 5 (îmbun─ât─â╚Ťirea pie╚Ťei muncii ┼či dezvoltarea capacit─â╚Ťii institu╚Ťionale) ┼či a fost lansat în 15 octombrie 2015.

***

Programul de cooperare teritorial─â INTERREG V-A România-Bulgaria este gestionat de Ministerul Dezvolt─ârii, Administra╚Ťiei Publice ╚Öi Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management. Sunt eligibile pentru finan╚Ťare prin program, ca parteneri/beneficiari lideri de proiect, autorit─â┼úi publice centrale (ex: ministere), autorit─â┼úi publice locale (ex: consilii jude┼úene), organisme de drept public (ex. institute na┼úionale, universit─â┼úi publice) organiza┼úii non-profit (ex. O.N.G.-uri, asocia┼úii sau funda┼úii, camere de comer┼ú, structuri asociative ale administra┼úiilor publice, universit─â┼úi private etc.), cu sediul în aria eligibil─â a programului.

Aria eligibil─â include 7 jude╚Ťe din România: Mehedin┼úi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, C─âl─âra┼či, Constan┼úa ╚Öi 8 districte din Bulgaria: Vidin, Montana, Vratsa, Pleven, Veliko Tarnovo, Ruse, Silistra, Dobric.

Fișa de program