Contracte de finantare din fonduri europene, de aproape 500 de milioane de lei

Vineri, 31 Martie 2017

Contracte de finantare însumând aproape 500 de milioane de lei au fost semnate ast─âzi, 31 martie, de c─âtre doamna viceprim-ministru Sevil Shhaideh, ministrul dezvolt─ârii regionale, administra┼úiei publice ┼či fondurilor europene. Este vorba despre primul contract finan┼úat prin Programul Opera┼úional Regional (POR), unul dintre programele prin care România va putea accesa fondurile europene structurale ╚Öi de investi╚Ťii provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regional─â (FEDR), în perioada actual─â de programare.

Contractul finan┼úat prin Programul Opera┼úional Regional (POR) vizeaz─â „Punerea în valoare a cl─âdirii de patrimoniu a Bisericii Evanghelice CA Sibiu, prin lucr─âri de conservare, restaurare a cl─âdirii ┼či modernizare a infrastructurii conexe – Pia┼úa Huet Sibiu”. Durata de implementare a proiectului este de 70 de luni, iar valoarea total─â de 21.910.483 lei (din care 21.472.274 lei, adic─â 98% din valoare, constituie finan┼úare nerambursabil─â). Dup─â restaurarea acestui obiectiv, se preconizeaz─â ca num─ârul vizitatorilor s─â creasc─â cu peste 10.000 turi┼čti (comunitate local─â ┼či institu┼úii din regiunea Centru).

Un alt contract semnat este cel de „Extindere ┼či modernizare infrastructur─â de ap─â ┼či ap─â uzat─â în jude┼úul Bistri┼úa N─âs─âud”, finan┼úat prin Programul Opera┼úional Infrastructur─â Mare (POIM), cu o durat─â de implementare de 53 de luni ┼či o valoare total─â de 55.020.551 lei, din care finan┼úarea nerambursabil─â este de 41.112.485 lei, respectiv 88,74% din valoarea eligibil─â aprobat─â.

Cu o sum─â important─â de finan┼úat prin Programului Opera┼úional Sectorial Transport, Axa P 2, Modernizarea ┼či dezvoltarea infrastructurii na┼úionale de transport în scopul dezvolt─ârii unui sistem na┼úional durabil de transport, DMI 2.1. Modernizare ┼či dezvoltare infrastructur─â rutier─â na┼úional─â, cel de-al treilea contract semnat vizeaz─â reabilitarea drumului na┼úional 1C Dej-Baia Mare km. 61+500 – 147+990. Valoarea total─â a proiectului este de 389.600.714 lei, din care contribu┼úia Comisiei Europene din Fondul European de Dezvoltare Regional─â este de 85%, respectiv 232.859.957 lei, ┼či cea de la bugetul de stat de 15%, adic─â peste 41 de milioane de lei.

„Contractele semnate ast─âzi reprezint─â un prim pas în angajamentul asumat, prin Programul de Guvernare, de a aduce în ┼úar─â, pân─â la finalul acestui an, 5,2 miliarde de euro. Vom putea astfel s─â contribuim la cre╚Öterea competitivit─â╚Ťii economice, la îmbun─ât─â┼úirea condi╚Ťiilor de via╚Ť─â ale comunit─â╚Ťilor, ┼či, totodat─â, s─â sprijinim dezvoltarea mediului de afaceri, a infrastructurii ╚Öi serviciilor”, a men┼úionat doamna viceprim-ministru.