Apel de proiecte Regio pentru entitatile de inovare si transfer tehnologic

Luni, 23 Iulie 2018

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), prin Autoritatea de Management pentru Programul OperaÅ£ional Regional 2014-2020, a aprobat, pe data de 20 iulie 2018, versiunea finală a Ghidului Solicitantului pentru Prioritatea de InvestiÈ›ii 1.1. – OperaÈ›iunea A: Măsuri de sprijin constând în acordarea unor ajutoare de stat ÅŸi ajutoare de minimis pentru entităţile de inovare ÅŸi transfer tehnologic (Axa prioritară 1 – Promovarea transferului tehnologic, Prioritatea de investiÅ£ii 1.1), în cadrul apelului de proiecte POR/2018/1/1.1.A./1.

Pot depune cereri de finanÈ›are entitățile de inovare ÅŸi transfer tehnologic (ITT) legal constituite, autorizate provizoriu sau acreditate ori care urmează a fi autorizate provizoriu/ acreditate, din mediul urban È™i rural, din regiunile mai puÈ›in dezvoltate ale României: Nord Est, Sud Est, Sud Muntenia, Sud Vest Oltenia, Vest, Nord Vest È™i Centru.

Entitățile de inovare și transfer tehnologic pot fi:

Unități și instituții de drept public Unităţi şi instituţii de drept privat
  • autorități publice centrale;
  • autorități publice locale;
  • institute naÅ£ionale de cercetare-dezvoltare, care funcÅ£ionează în coordonarea Ministerului EducaÅ£iei NaÅ£ionale;
  • instituÅ£ii de învăţământ superior de stat acreditate sau structuri de cercetare-dezvoltare ale acestora, fără personalitate juridică, constituite conform Cartei universitare;
  • institute, centre sau staÅ£iuni de cercetare-dezvoltare din subordinea Academiei Române sau a academiilor de ramură;
  • alte institute, centre sau staÅ£iuni de cercetare-dezvoltare organizate ca instituÅ£ii publice ori de drept public;
  • centre internaÅ£ionale de cercetare-dezvoltare înfiinÅ£ate în baza unor acorduri internaÅ£ionale;
  • institute sau centre de cercetare-dezvoltare organizate în cadrul societăţilor naÅ£ionale, companiilor naÅ£ionale ÅŸi regiilor autonome;
  • alte instituÅ£ii publice sau de drept public care au ca obiect de activitate ÅŸi cercetarea-dezvoltarea ori structuri ale acestora legal constituite.
  • instituÅ£ii de învăţământ superior particulare acreditate sau structuri de cercetare-dezvoltare ale acestora, fără personalitate juridică, constituite conform Cartei universitare;
  • institute sau centre de cercetare-dezvoltare fără scop patrimonial, recunoscute de utilitate publică;
  • alte institute, centre sau staÅ£iuni de cercetare-dezvoltare organizate ca persoane juridice de drept privat, fără scop patrimonial;
  • alte organizaÅ£ii neguvernamentale, fără scop patrimonial;
  • societăţi  care au ca principal obiect de activitate cercetarea-dezvoltarea sau care au în obiectul de activitate ÅŸi cercetarea-dezvoltarea sau structuri ale acestora legal constituite;
  • Camere de comerÅ£ (ÅŸi industrie) (CC), (înfiinÅ£ate în baza Legii camerelor de comerÅ£ nr. 335/2007, cu modificările È™i completările ulterioare).

Entitățile din infrastructură se pot constitui È™i cu participarea mai multor persoane juridice din categoriile de mai sus, precum È™i în parteneriat cu organizaÈ›ii similare din alte state.

Vor fi sprijinite activități specifice realizării de investiÈ›ii pentru dezvoltarea entităților de inovare È™i transfer tehnologic (ITT)  È™i a centrelor de competență, în concordanţă cu Strategia NaÅ£ională de Cercetare, Dezvoltare ÅŸi Inovare È™i cu documentele regionale de specializare inteligentă: crearea ÅŸi dezvoltarea infrastructurilor de inovare ÅŸi transfer tehnologic (ITT) - construcÅ£ia, extinderea ÅŸi dotarea cu echipamente È™i software, È™i achiziÈ›ionarea de servicii de transfer tehnologic specific.

Pentru proiectele în care sunt incluse doar activități ce se încadrează în prevederile ajutorului de stat regional, ca È™i pentru cele care includ È™i activități ce intră sub incidenÈ›a ajutorului de minimis, valoarea finanțării nerambursabile acordate este între minim 75.000 de euro È™i maxim 3 milioane de euro, alocarea totală a acestui apel fiind de 66 de milioane de euro.

Proiectele pot fi depuse începând cu data de 20 august 2018, ora 12.00, până pe data de 20 februarie 2019, ora 12.00. Apelul de proiecte POR/2018/1/1.1.A/1 este non-competitiv (se menÈ›ine indiferent daca valoarea solicitată a proiectelor depuse depășeÈ™te alocarea regională a apelului).

Ghidul solicitantului a fost publicat È™i este disponibil, împreună cu toate anexele, în site-ul www.inforegio.ro, secÈ›iunea APELURI DE PROIECTE.   

* * *

Programul OperaÈ›ional Regional (POR) 2014-2020 este unul dintre programele operaÈ›ionale din generaÈ›ia 2014-2020 implementate în România, cofinanÈ›ate din fondurile europene structurale È™i de investiÈ›ii ÅŸi gestionate de MDRAP, în calitate de Autoritate de Management.
POR 2014–2020 are ca obiectiv general creÅŸterea competitivităţii economice ÅŸi îmbunătăţirea condiÅ£iilor de viaţă ale comunităţilor locale ÅŸi regionale, prin sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri, infrastructurii ÅŸi serviciilor, pentru dezvoltarea durabilă a regiunilor, astfel încât acestea să-ÅŸi poată gestiona în mod eficient resursele ÅŸi să-ÅŸi valorifice potenÅ£ialul de inovare ÅŸi de asimilare a progresului tehnologic.