Ansamblul Palatului Principilor din Alba Iulia va fi restaurat din fonduri europene

Vineri, 19 Mai 2017

Doamna viceprim-ministru Sevil Shhaideh, ministrul dezvolt─ârii regionale, administra┼úiei publice ┼či fondurilor europene (MDRAPFE), a semnat un contract de finan┼úare pentru conservarea, restaurarea ┼či valorificarea durabil─â a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expozi┼úional Corp Principal E.

Proiectul va fi implementat prin Programul Opera┼úional Regional 2014-2020 (POR), gestionat de MDRAPFE, Axa prioritar─â 5 – Îmbun─ât─â┼úirea mediului urban ┼či conservarea, protec┼úia ┼či valorificarea durabil─â a patrimoniului cultural, Prioritatea de investi╚Ťii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea ┼či dezvoltarea patrimoniului natural ┼či cultural. Valoarea total─â a investi┼úiei este de 21.724.540,91 de lei, din care valoarea finan┼ú─ârii nerambursabile alocate de MDRAPFE - AM POR este de 20.644.359,09 lei (reprezentând 98% din valoarea eligibil─â a proiectului).

Durata de implementare a proiectului este de 67 de luni, iar, dup─â lucr─ârile de restaurare, se urm─âre┼čte cre╚Öterea num─ârul de vizitatori de la 2.000 la 26.000 de turi┼čti.

Capodoper─â arhitectonic─â, Palatul Principilor din Alba Iulia este foarte aproape s─â-┼či recapete frumuse┼úea de acum cinci secole ┼či m─â bucur c─â putem finan┼úa acest obiectiv cu ajutorul fondurilor europene. Se dovede┼čte înc─â o dat─â c─â fondurile alocate României de Uniunea European─â constituie o surs─â de finan┼úare extrem de important─â pentru dezvoltarea economiei ┼či a societ─â┼úii în general, iar cre┼čterea gradului de absorb┼úie r─âmâne o prioritate absolut─â a Guvernului”, a precizat doamna Shhaideh, subliniind c─â România ┼či-a propus ca, pân─â la finalul acestui an, s─â ramburseze de la Comisia European─â 5,2 miliarde de euro.

Informaţii generale

În Programul de Guvernare sunt prev─âzute, prin intermediul Programului Opera╚Ťional Regional 2014-2020, 8.25 de miliarde de euro pentru îndeplinirea unor obiective precum:

  • 3.000 de IMM-uri sprijinite pentru construc╚Ťia/modernizarea ╚Öi extinderea spa╚Ťiului de produc╚Ťie/servicii IMM, inclusiv dotare cu instala╚Ťii, echipamente (inclusiv sisteme IT), utilaje, ma╚Öini, inclusiv noi tehnologii;
  • peste 100.000 gospod─ârii reabilitate termic;
  • peste 45 monumente istorice reabilitate;
  • 3 spitale regionale nou construite;
  • 122.000 de elevi, studen┼úi care vor beneficia de infrastructura educa┼úional─â modernizat─â;
  • peste 5,76 milioane de hectare cadastrate;
  • 2.100 km de drumuri jude╚Ťene modernizate pentru 1 milion de cet─â╚Ťeni;
  • 280 de ambulatorii ┼či 35 de unit─â┼úi de primiri urgen┼úe reabilitate/modernizate/extinse;
  • peste 270.000 de persoane care vor beneficia de construc╚Ťia/reabilitarea/ modernizarea/extinderea/dotarea centrelor comunitare integrate socio-medicale.