Al 6-lea Summit al Statelor CEE - R.P. Chineza

Marti, 28 Noiembrie 2017

I Galerie foto I

Cel de-al 6-lea Summit al ┼×efilor de Guverne din statele Europei Centrale ┼či de Est ┼či Republica Popular─â Chinez─â (formatul de cooperare „16+1”) s-a desf─â┼čurat la 27 noiembrie 2017, la Budapesta. Delega┼úia oficial─â a României a fost condus─â de c─âtre domnul Paul St─ânescu, viceprim-ministru, ministrul dezvolt─ârii regionale, administra╚Ťiei publice ╚Öi fondurilor europene, ┼či a inclus reprezentan┼úi ai Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Energiei, Ministerului Transporturilor, Ministerului Dezvolt─ârii Regionale, Administra╚Ťiei Publice ╚Öi Fondurilor Europene ┼či Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comer┼ú ┼či Antreprenoriat.

Dezbaterile din cadrul Summit-ului au eviden╚Ťiat interesul tuturor statelor participante pentru consolidarea acestui format de cooperare în contextul globaliz─ârii, fenomen ce impune un ritm alert al transform─ârii leg─âturilor interumane tradi┼úionale, mai ales prin inova┼úie ┼či orientarea c─âtre dezvoltare sustenabil─â. Totodat─â, a fost eviden╚Ťiat─â necesitatea valorific─ârii sinergiilor dintre politicile europene ┼či ini╚Ťiativele formatului “16+1” ╚Öi ale proiectului Drumurilor M─ât─âsii, pentru o dezvoltare echilibrat─â a tuturor dimensiunilor conectivit─â╚Ťii, în contextul Parteneriatului Strategic Cuprinz─âtor ╚Öi al Platformei pentru Conectivitate dintre Uniunea European─â ╚Öi R. P. Chinez─â. La finalul reuniunii, a fost aprobat documentul intitulat “Liniile directoare de la Budapesta”, care stabile╚Öte domeniile prioritare de cooperare pentru anul 2018.

În discursul rostit în cadrul sesiunii plenare, domnul viceprim-ministru Paul St─ânescu a subliniat pozi╚Ťia României de participare activ─â în promovarea colabor─ârii multisectoriale în cadrul formatului 16+1: „Angajamentul nostru pentru implicarea în dezvoltarea cooper─ârii în acest format s-a concretizat, recent, prin ini┼úiative care au vizat dimensiunea coeziunii ┼či a rela┼úiilor interumane, dar ┼či domeniul energiei, de importan┼ú─â strategic─â pentru to┼úi partenerii. Este cu atât mai îmbucur─âtor c─â particip─âm la Summit-ul de la Budapesta la mai pu╚Ťin de o lun─â de la prima reuniune a mini╚Ötrilor energiei ╚Öi a târgului pentru energie din cadrul formatului 16+1, g─âzduit─â de România, în perioada 8-10 noiembrie 2017. Adresez, pe aceast─â cale, mul┼úumiri partenerilor no┼čtri ┼či tuturor celor care au contribuit la desf─â┼čurarea cu succes, la Bucure┼čti, a acestui eveniment, precum ╚Öi, în aceast─â var─â, a Dialogului Partidelor Politice, demersuri prin care România a eviden╚Ťiat voin╚Ťa politic─â de a ac╚Ťiona coeziv ╚Öi ca liant între Europa ╚Öi China. Ac╚Ťiunea noastr─â trebuie s─â fie una pragmatic─â, orientat─â c─âtre identificarea de solu╚Ťii comune în fa╚Ťa provoc─ârilor comune. Nu trebuie s─â uit─âm c─â destinatarii principali ai ini╚Ťiativelor ╚Öi proiectelor aflate în dezbatere sunt cet─â╚Ťenii no╚Ötri, resursa cea mai valoroas─â a progresului na╚Ťiunilor noastre. În contextul global actual, a devenit imperativ─â cooperarea pa┼čnic─â ┼či armonioas─â a statelor în urm─ârirea obiectivului comun al prosperit─â┼úii. Tocmai de aceea, dialogul pe tema cooper─ârii dintre ╚Ť─ârile noastre trebuie s─â aib─â în vedere toate dimensiunile conectivit─â╚Ťii. Dezvoltarea echilibrat─â a acestora este esen╚Ťial─â pentru asigurarea unei implement─âri eficiente a obiectivelor formatului 16+1”.

Reuniunea a prilejuit o întrevedere privat─â cu premierul Consiliului de stat al R. P. Chineze, ES dl. Li Keqiang, precum ╚Öi un dialog bilateral cu omologul chinez, domnul He Lifeng, pre╚Öedintele Comisiei Na╚Ťionale pentru Dezvoltare ╚Öi Reform─â. ╚śeful delega╚Ťiei române a adresat felicit─âri pentru succesul lucr─ârilor celui de-al XIX-lea Congres Na╚Ťional al Partidului Comunist Chinez, care au eviden╚Ťiat atât progresul remarcabil pe care R. P. Chinez─â l-a realizat în domenii fundamentale pentru bun─âstarea poporului chinez, cât ╚Öi abordarea aplicat─â ╚Öi integrat─â pentru dezvoltarea armonioas─â în viitor. Totodat─â, demnitarul român a eviden╚Ťat c─â dezvoltarea rela╚Ťiilor bilaterale de cooperare reprezint─â o prioritate pentru România, cu un accent special asupra dimensiunii economice ╚Öi comerciale, în vederea valorific─ârii oportunit─â╚Ťilor oferite de extinderea prezen╚Ťei economice chineze în plan global, în contextul anivers─ârii, în 2019, a 70 de ani de la stabilirea rela╚Ťiilor diplomatice româno-chineze ╚Öi a 15 ani de la lansarea Parteneriatului Amplu de Prietenie ╚Öi Cooperare.

În prezen╚Ťa liderilor celor 17 delega╚Ťii, în marja reuniunii, Geronimo Br─ânescu, pre╚Öedintele Autorit─â╚Ťii Na╚Ťionale Sanitare Veterinare ╚Öi pentru Siguran╚Ťa Alimentelor, ┼či Zhi Shuping, pre┼čedintele Administra┼úiei Generale pentru Supravegherea Calit─â┼úii, Inspec┼úie ┼či Carantin─â a Republicii Populare Chineze, au semnat Protocolul privind condi╚Ťiile sanitar-veterinare ┼či fitosanitare pentru exportul de lucern─â româneasc─â în R. P. Chinez─â. Documentul încheie procedura de verificare a condi┼úiilor de producere, procesare ┼či autorizare a operatorilor economici români care vor desf─â┼čura activit─â┼úi de export a fânului de lucern─â în R. P. Chinez─â, cu impact direct asupra volumului schimburilor comerciale bilaterale.

În planul cooper─ârii financiar-bancare, evenimentul a prilejuit ╚Öi încheierea Acordului de asociere interbancar─â 16+1, Eximbank România devenind parte semnatar─â a acestui document.

Programul oficial a inclus, de asemenea, o întrevedere separat─â a înaltului demnitar cu cei peste 40 de antreprenori români ce au luat parte la Forumul economic 16+1 organizat în marja Summit-ului (a treia delega╚Ťie ca num─âr de participan╚Ťi, dup─â R. P. Chinez─â ╚Öi Ungaria), ╚Öi o vizit─â la expozi╚Ťia g─âzduit─â de compania Huawei pe tema cooper─ârii în domeniul ora╚Öelor inteligente (smart city).