Ajutor financiar pentru persoanele disponibilizate de la Societatea CALORGAL S.A. Galati

Miercuri, 29 August 2018

Guvernul a aprobat ast─âzi, 29 august, printr-o hot─ârâre, alocarea sumei de 456 mii de lei din bugetul asigur─ârilor pentru ┼čomaj pe anul 2018 pentru plata venitului lunar de completare de care beneficiaz─â persoanele disponibilizate de la Societatea CALORGAL S.A. din Gala┼úi.

Societatea are ca obiect principal de activitate furnizarea de abur ╚Öi aer condi╚Ťionat, incluzând ╚Öi activitatea de producere ╚Öi distribu╚Ťie a energiei termice pentru înc─âlzire ╚Öi prepararea apei calde de consum pentru consumatorii racorda╚Ťi la sistemul centralizat de alimentare cu energie termic─â al municipiului Gala╚Ťi.

Tendin╚Ťa generalizat─â de reducere a cererii de furnizare a acestui serviciu de utilitate public─â (num─ârul de consumatori care au renun┼úat la sistemul centralizat de termoficare în anul 2017 a fost de 15.862, respectiv 43,81% din consumatorii anului precedent), starea tehnic─â necorespunz─âtoare a infrastructurii aferente sistemului de termoficare, precum ╚Öi cre╚Öterea pre╚Ťurilor la combustibili reprezint─â dificult─â╚Ťi majore pentru func╚Ťionarea Societ─â╚Ťii CALORGAL S.A. Gala╚Ťi. Astfel, activitatea de distribu╚Ťie a energiei termice prestat─â de societate se va restrânge în propor┼úie de aprox. 70%.

În acest context, s-a conturat necesitatea adopt─ârii de urgen╚Ť─â a unor m─âsuri necesare în vederea redres─ârii activit─â╚Ťii, prin restrângerea sectoarelor de activitate, reducerea cheltuielilor ╚Öi întocmirea unui plan de disponibilizare aplicabil în dou─â etape, începând din luna septembrie 2018, ┼či care va afecta 303 salaria┼úi.

Analizând structura personalului în func┼úie de vârst─â, s-a constatat c─â 70,8% dintre salaria┼úi au peste 50 ani, iar ┼čansele de reinser┼úie pe pia┼úa muncii a acestora sunt reduse. În aceste condi┼úii, societatea este preocupat─â de realizarea unui plan de disponibilizare care s─â atenueze impactul social al procesului de restructurare, în acord cu m─âsurile de protec┼úie social─â acordate de stat prin OUG nr. 36/2013, cu modific─ârile ┼či complet─ârile ulterioare.