AGENDA viceprim-ministrului Paul Stanescu - 24 noiembrie 2017

Vineri, 24 Noiembrie 2017

Domnul Paul ST─éNESCU, viceprim-ministru, ministrul dezvolt─ârii regionale, administra╚Ťiei publice ╚Öi fondurilor europene, va conduce delega╚Ťia guvernamental─â care va reprezenta România la cel de-al 6-lea Summit al ┼×efilor de Guvern din statele Europei Centrale ┼či de Est ┼či Republica Popular─â Chinez─â (formatul de cooperare „16+1”), ce se va desf─â╚Öura la Budapesta, la data de 27 noiembrie 2017.

Dezbaterile din cadrul Summit-ului au ca tem─â central─â cooperarea economic─â, financiar─â ┼či comercial─â – dimensiuni relevante atât pentru formatul „16+1”, cât ┼či pentru ini┼úiativa „Noilor Drumuri ale M─ât─âsii” (”Belt and Road Initiative”) - promovat─â de China pentru dezvoltarea conectivit─â╚Ťii între Asia, Europa ╚Öi Africa. Summit-ul va fi precedat de un Forum economic, comercial ╚Öi financiar, la care vor participa ┼či reprezentan┼úi ai mediului de afaceri român.

Summit-ul de la Budapesta din 27 noiembrie 2017 va avea ╚Öi o component─â aniversar─â, marcând împlinirea a 5 ani de la lansarea oficial─â a formatului „16+1” cu ocazia Summit-ului de la Var╚Öovia (10.11.2012).

Informa╚Ťii suplimentare

Statele europene participante la formatul '16+1' sunt: Albania, Bosnia ╚Öi Her╚Ťegovina, Bulgaria, Croa╚Ťia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Serbia ╚Öi Ungaria. 11 dintre statele participante sunt ╚Öi state membre UE.

Formatul '16+1' este o ini╚Ťiativ─â chinez─â lansat─â în 2011, cu prilejul unei vizite întreprinse la Budapesta de fostul premier chinez Wen Jiabao, când a avut loc ╚Öi prima reuniune a acestui format, cu participarea mini╚Ötrilor responsabili cu economia ╚Öi dezvoltarea (24-25 iunie 2011).

România a g─âzduit, în 2013, o reuniune a ╚Öefilor de guvern 16+1. De asemenea, a lansat un nou mecanism de cooperare în domeniul energiei, Centrul de Dialog ╚Öi Cooperare în Domeniul Proiectelor Energetice. La 14 iulie 2017, România a g─âzduit Dialogul Partidelor Politice China-╚Ť─ârile Europei Centrale ╚Öi de Est.