22 de proiecte transnationale, selectate de Comitetul de Monitorizare al Programului Transnational Dunarea

Vineri, 23 Martie 2018

Comitetul de Monitorizare al Programului Transna╚Ťional Dun─ârea (desf─â┼čurat la Podgorica, Muntenegru, în perioada 21-22 martie a.c.) a selectat pentru finan╚Ťare 22 dintre cele 128 de propuneri de proiecte depuse în cadrul celui de-al doilea apel lansat de program.

În 18 dintre cele 22 de proiecte selectate particip─â 37 de organiza╚Ťii din România, 3 dintre acestea îndeplinind rolul de lider de proiect. Astfel, România se situeaz─â pe locul 2 ca rat─â de participare între cele 9 state membre partenere în program.

Bugetul FEDR solicitat de cele 22 de proiecte este în valoare de 34,7 mil euro FEDR, 13,6% fiind însumat de beneficiarii din România. Contribu╚Ťia maxim─â a UE va fi de maximum 85%. În conformitate cu prevederile OG 29/2015, partenerii români care nu sunt finan╚Ťa╚Ťi integral de la bugetul de stat vor primi cofinan╚Ťare na╚Ťional─â în valoare de 13% din bugetul propriu eligibil în cadrul proiectului.

De asemenea, Comitetul de Monitorizare a aprobat ╚Öi evaluarea eligibilit─â╚Ťii propunerilor de proiecte depuse în cadrul apelului ,,Seed Money Facility” dedicat ini╚Ťiativelor de tip ,,capital de început”, care vizeaz─â teme pre-stabilite de Coordonatorii Ariilor Prioritare ale Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dun─ârii (SUERD). Dintre cele 65 de propuneri depuse, 62 au fost declarate eligibile (11 coordonate de Lideri de proiect din România) ╚Öi urmeaz─â a fi supuse evalu─ârii tehnice. Rezultatele finale vor fi dispnibile în a doua jum─âtate a lunii iulie.

Mai multe informa╚Ťii vor fi publicate pe site-ul programului.

***

  • Programul Transna╚Ťional Dun─ârea are ca principal obiectiv stimularea inov─ârii ╚Öi a spiritului antreprenorial, conservarea patrimoniului natural ╚Öi cultural din regiunea Dun─ârii, îmbun─ât─â╚Ťirea conectivit─â╚Ťii ╚Öi sprijinirea tranzi╚Ťiei înspre o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon.
  • Programul Transna┼úional Dun─ârea finan┼úeaz─â proiecte de cooperare transna┼úional─â în conformitate cu priorit─â┼úile Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dun─ârii (EUSDR).
  • Concentrarea geografic─â a programului corespunde zonei vizate de Strategia UE pentru Regiunea Dun─ârii si include regiuni din nou─â state membre (Austria, Bulgaria, Croa┼úia, Republica Ceh─â, Ungaria, Germania- landurile Bavaria ╚Öi Baden Wurttenberg, România, Slovacia ┼či Slovenia) finan╚Ťate prin Fondul European de Dezvoltare Regional─â (FEDR), trei ┼ú─âri candidate (Bosnia-Her┼úegovina, Serbia ┼či Muntenegru) finan╚Ťate din Instrumentul de Asisten╚Ť─â pentru Pre-aderare (IPA) ╚Öi dou─â state ter╚Ťe (Republica Moldova ╚Öi Ucraina care particip─â cu 4 oblasturi la program) finan╚Ťate din Instrumentul European de Vecin─âtate (ENI).
  • Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice îndepline╚Öte rolul de Autoritate Na╚Ťional─â ╚Öi Punct Na╚Ťional de Contact pentru acest program. Autoritatea de Management ╚Öi Secretariatul Comun sunt localizate la Budapesta, Ungaria, în cadrul Ministerului Economiei Na╚Ťionale.
  • Beneficiarii eligibili sunt: autorit─â╚Ťi locale/regionale/na╚Ťionale, organisme de drept public, grup─âri europene de cooperare teritorial─â (GECT), organiza╚Ťii interna╚Ťionale ╚Öi organisme private, inclusiv IMM-uri din toate jude╚Ťele ╚Ť─ârii.
  • Cel de-al doilea apel de proiecte a fost lansat în data de 09 mai 2017 ╚Öi a avut termen de depunere 6 iunie 2017.
  • Apelul ,,Seed Money Facility” a fost lansat în data de 2 octombrie 2017 ╚Öi a avut termen de depunere 7 decembrie 2017.