16-17 noiembrie - Intalnirea Anuala Romania - Comisia Europeana

Vineri, 17 Noiembrie 2017

"Simplificarea acces─ârii fondurilor europene este o preocupare important─â pentru noi, ╚Öi în perioada urm─âtoare vom veni cu activit─â╚Ťi concrete în acest sens, care s─â r─âspund─â solicit─ârilor partenerilor no╚Ötri. Indiferent de aloc─ârile financiare pe care le vom primi dupa 2020, este important s─â preg─âtim de acum proiectele, ca s─â avem rezultate bune", a afirmat Marius Nica, ministrul delegat pentru fonduri europene, la Întânirea Anual─â cu reprezentan╚Ťii Comisiei Europene (CE), de la Bucure╚Öti.

Agenda reuniunii supune analizei o serie de teme importante pentru evolu╚Ťia aplic─ârii m─âsurilor din Acordul de Parteneriat 2014-2020: sistemul de management ╚Öi control, condi╚Ťionalit─â╚Ťile ex-ante, coordonarea ╚Öi sinergiile între interven╚Ťiile finan╚Ťate, rezultatele ob╚Ťinute pân─â acum ╚Öi progresul programelor opera╚Ťionale, estim─âri de pl─â╚Ťi, provoc─âri, obstacole ╚Öi îmbun─ât─â╚Ťiri pentru un management eficient. De asemenea, participan╚Ťii analizeaz─â închiderea programelor opera╚Ťionale 2007-2013 ╚Öi perspectivele Politicii de Coeziune post-2020.

Simplificarea procedurilor pentru accesarea fondurilor ╚Öi pentru materializarea cu succes a proiectelor este un punct de referin╚Ť─â pe agenda reuniunii. În acest sens, autorit─â╚Ťile române s-au orientat în alegerea celor mai bune c─âi de ac╚Ťiune pentru atingerea unui echilibru între cerin╚Ťele administrative ale beneficiarilor ╚Öi obliga╚Ťia autorit─â╚Ťilor de a asigura integritatea cheltuielilor.

Reprezentan╚Ťii Comisiei au apreciat progresele înregistrate de autorit─â╚Ťile na╚Ťionale ╚Öi ╚Öi-au exprimat sprijinul pentru continuarea eforturilor p─âr╚Ťii române de a asigura managementul performant ╚Öi optimizarea absorb╚Ťiei fondurilor.

Întâlnirea a fost deschis─â de ministrul fondurilor europene, Marius Nica, împreun─â cu Vittoria Alliata di Villafranca, director Directoratul General pentru Politic─â Regional─â ╚Öi Urban─â (DG Regio). Particip─â reprezentan╚Ťi ai conducerii MDRAPFE cu atribu╚Ťii în domeniul fondurilor europene, conducerea autorit─â╚Ťilor de management, reprezentan╚Ťi ai DG Regio, Direc╚Ťiei Generale de Ocupare, Afaceri Sociale ╚Öi Incluziune (DG EMPL), Direc╚Ťiei Generale de Agricultur─â ╚Öi Dezvoltare Rural─â (DG AGRI), Bancii Mondiale, B─âncii Europene de Investi╚Ťii (BEI), B─âncii Europene de Reconstruc╚Ťie si Dezvoltare (BERD), Autorit─â╚Ťii de Audit (AA), Autorit─â╚Ťii Na╚Ťionale de Achizi╚Ťii Publice (ANAP), Ministerului Mediului (MM), Ministerului Agriculturii ╚Öi Dezvolt─ârii Rurale (MADR), Autorit─â╚Ťii de Certificare ╚Öi Plat─â (ACP) din Ministerul Finan╚Ťelor Publice.