Specializarea inteligenta - cea mai buna strategie pentru cresterea competitivitatii regiunilor

Specializarea inteligenta - cea mai buna strategie pentru cresterea competitivitatii regiunilor: aceasta este ideea subliniata vineri, 8 noiembrie, la Bruxelles, de Johannes Hahn, comisarul european pentru politica regionala, la conferinta „Regiunile ca motoare de crestere, prin specializare inteligenta” . Evenimentul a fost organizat de Directia Generala Politica Regionala si Urbana a Comisiei Europene si de regiunea Flandra, pentru a trece in revista modul in care strategiile de „specializare inteligenta” inregistreaza progrese in tarile si regiunile Europei.

Afirmatia a fost facuta in contextul in care una din conditiile esentiale pentru utilizarea fondurilor care vor fi disponibile prin noua politica de coeziune 2014-2020 este elaborarea unei „strategii nationale de specializare inteligenta” clare si bine proiectate in domeniul cercetarii si inovarii, care sa ghideze modul in care sunt utilizate fondurile pentru investitii in urmatorii 7 ani si sa garanteze atingerea unor obiective clare.

Strategiile de specializare inteligenta ajuta regiunile sa-si valorifice potentialul inovator, concentrand resursele asupra unui numar limitat de prioritati de crestere inteligenta, cu avantaje concurentiale. Statele UE sunt obligate sa elaboreze o strategie nationala de specializare inteligenta, ca parte a Agendei Europa 2020 pentru crestere economica.

In 2011 Comisia Europeana a infiintat o Platforma pentru specializarea inteligenta, pentru a sprijini statele membre si regiunile care isi elaboreaza o astfel de strategie. Platforma cuprinde pana acum 140 de regiuni din 13 state membre, intre care 3 din Romania: regiunile Vest, Nord-Vest si Nord-Est.

Caracteristile unei strategii de specializare inteligenta:

  • este elaborata printr-un proces de „descoperire antreprenoriala”, care implica in mod activ intreprinderile, cercetarea, educatia, comunitatea de inovare si institutiile publice relevante;
  • permite obtinerea de fonduri locale, regionale, nationale si europene, precum si de investitii din partea sectorului privat;
  • permite tuturor regiunilor sa se inscrie in economia globala a cunoasterii;
  • e orientata spre pietele externe si incurajeaza internationalizarea;
  • construieste sinergii intre diferitele politici si instrumente de finantare.

VIDEO

Surse: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, Comisia Europeana